Queer Gallery

Queer Gallery is een internationaal platform waar kunst van queer kunstenaars wordt verkocht in de vorm van gelimiteerde prints. In 2024 heb ik Queer Gallery opgericht om kunstenaars te helpen hun werk onder de aandacht te brengen én te verkopen aan een passend publiek. Er miste namelijk een belangrijke schakel: veel kunstenaars (zowel beginnend als erkend) vinden het lastig om hun werk te verkopen. Prijsbepaling, oplages en zichtbaarheid kunnen een struikelblok vormen, terwijl er juist veel vraag is naar inspirerende kunst. Queer Gallery overbrugt die kloof door een toegankelijke en ondersteunende plek te bieden waar queer kunst de waardering en het publiek krijgt die het verdient.

Wil je wat vertellen over je bedrijf en over de klant die je helpt?

Queer Gallery is er voor zowel kunstenaars als kunstliefhebbers. Door te werken met vaste formaten en prijzen, nemen we een last weg bij kunstenaars die het ingewikkeld vinden om hun werk te verkopen.

Tegelijkertijd biedt deze heldere structuur kopers een eenvoudige keuze uit drie formaten. Alle kunst is bovendien betaalbaar, en een deel van de opbrengst gaat naar een queer goed doel, om de community te steunen.

Wat was je motivatie om deel te nemen aan The Print Performance Roadmap?

Ik ben zelf fotograaf, en hoewel ik zelf ook al lange tijd werk met het verkopen van prints, was ik toch erg benieuwd naar de expertise van Denise. Ik wil het beste uit Queer Gallery halen, en Denise leek me een absoluut geschikte partij om mee te sparren. En die verwachting heeft ze zeker waargemaakt! Samen met Denise heb ik Queer Gallery naar een hoger niveau kunnen tillen.

Hoe is onze samenwerking gestart, waar stond je toen en waar sta je nu?  

Toen ik begon aan de training hanteerde ik een totaal andere strategie voor Queer Gallery, die in principe prima werkte, maar waarbij ik toch het gevoel had dat ik niet het onderste uit de kan haalde.

Door samen met Denise een nieuwe aanpak te ontwikkelen, ben ik er nu zeker van dat we het platform optimaal kunnen gaan inzetten om de kunst van de kunstenaars die bij ons aangesloten zijn onder de aandacht te brengen.

Denise heeft me niet alleen alle ins en outs geleerd van het verkopen van kunst, maar ze heeft me ook geleerd hoe je een online strategie ontwikkelt om optimale zichtbaarheid te bereiken. De zichtbaarheid die queer kunst verdient!

‘‘De gehele aanpak is omgegooid. Van een collectie die altijd toegankelijk is, zijn we overgegaan tot een aanpak waarbij er meerdere keren per jaar twee kunstenaars worden uitgelicht in de vorm van print-drops. ’’

Wat heb je toen anders gedaan en wat heb je toegepast?


De gehele aanpak is omgegooid. Van een collectie die altijd toegankelijk is, zijn we overgegaan tot een aanpak waarbij er meerdere keren per jaar twee kunstenaars worden uitgelicht in de vorm van print-drops.

Op die manier kunnen we gerichter specifieke kunstenaars onder de aandacht brengen en is het voor kopers leuker om mee te leven naar het moment dat de verkoop open gaat.

Op welke resultaten ben je ontzettend trots op nu?

Het is enorm leuk om zeker te zijn van je aanpak en te weten waar je mee bezig bent. Daar heeft Denise enorm bij geholpen.

En, het werpt nu al zijn vruchten af! We leven nu naar de eerste print-drop toe en mensen zijn enthousiast en kunnen niet wachten tot de verkoop open gaat. Bovendien groeit het aantal volgers op social media met de dag.

‘‘Mijn grootste droom is dat Queer Gallery het go-to platform wordt voor als je (queer) kunst in huis wil halen.’’

Welke praktische tips heb je voor iedereen die dit leest over het creatieve ondernemerschap?

Geef niet op! Er zijn talloze mensen met talloze ideeën, maar er zijn maar weinigen die doorzetten, ook bij tegenslagen.


Meer weten over Queer gallery

Website: queergallery.com

Wil je net als Prins een heldere blik op je onderneming én weten hoe je met de juiste strategie jouw prints online kunt verkopen?

Neem contact met me op voor een kennismakingsgesprek en zet de eerste stap naar jouw succes!

Viviane van Hooft

Als kind omringd door kleur en creativiteit, had ik al vroeg mijn eigen camera. Mijn studies en werkervaring liggen in creatieve (online) marketingcommunicatie, maar na een intensieve periode besloot ik mijn leven anders in te richten. Ik koos voor de vrolijke, kleurrijke en luchtigere wereld van een museumwinkel, waar ik nu, een decennium later, nog steeds parttime werk.

Omringd door kunst, mooie producten en bijzondere mensen. Opgegroeid met ondernemende ouders, weet ik hoe het is om een eigen bedrijf te runnen en welke impact dat heeft. Ik had -daarom- nooit verwacht dat ik zelf ooit zo'n stap zou zetten, misschien toch genetisch bepaald. Wat ik echter al helemaal niet had kunnen voorspellen, is dat ik met fotografie mijn inkomen zou kunnen verdienen en toch mijn creativiteit kon behouden.

Wil je wat vertellen over je bedrijf en over de klant die je helpt?

Vaak maak ik op maat gemaakte beelden, met een specialisatie in portretten voor ondernemers, ondernemingen maar ook gezinnen van baby tot huisdier. De beelden die ik maak weerspiegelen hoe ik de ander of (alledaagse) omgeving zie, en dat is voor mij kwetsbaar om te delen. Zeker bij portretten speelt dit ook voor de geportretteerde, waardoor er iets bijzonders ontstaat op beeld.  Mijn focus ligt op creatieve concepten, vaak met een kleurrijk thema, waarbij authenticiteit altijd centraal staat. Studio on the Spot staat voor spontane fotografie op locatie – vandaar de naam "on the spot".

Of het nu in de natuur, de stad of een daglichtstudio is, het draait altijd om het onverwachte en onvoorspelbare. Ik noem mezelf wel eens het tegenovergestelde van een schoolfotograaf. Samen met de klant werk ik aan het creëren van een sfeer die hun verhaal weerspiegelt. Wat ik fotografeer, hangt helemaal af van het onderwerp: het kan een portret, een product of een stilleven zijn. Door zowel voor als achter de camera open en ontspannen te zijn, zorg ik ervoor dat de klant zich op zijn gemak voelt en de foto's echt authentiek zijn. Het resultaat is een persoonlijke en betekenisvolle ervaring voor iedereen – vaak is het aan het einde van de ene shoot alweer het begin van de volgende.

Wat was je motivatie om deel te nemen aan My 2025 Art Strategy?

Naast mijn kleurrijke portretten heb ik een enorm digitaal archief met autonome beelden, waarin kleur, vorm en verhaal centraal staan. Deze beelden staan niet op zichzelf, maar hebben altijd een onderling verband of boodschap. Voor mij, maar ook voor een ander. Ik hou ervan om te verzamelen (misschien ook wel genetisch bepaald), collages op kleur samen te stellen en moodboards maken is voor mij een feestje. Online combineer ik deze foto's al met mijn portretten op mijn Instagram-feed, en kreeg ik vaak te horen dat mensen mijn werk en de bijbehorende boodschap zo mooi vonden. Ik benoemde vaak dat je ze kon kopen, maar toch waren de werken aan de muur nog maar op twee handen te tellen, wat ik zonde vond. Ik wist zeker dat er meer potentie in zat, maar ik had geen idee hoe en waar ik moest beginnen. Ja, ideeen genoeg maar niets concreets. Er was een mogelijke samenwerking met een kunstenaar, ik dacht eraan postkaarten te laten maken, maar hoe zou ik die dan verkopen? Het idee om met dozen voorraad in mijn appartement te zitten en af en toe iets te verkopen, voelde niet als de juiste oplossing, vooral omdat het vooraf veel kosten met zich mee zou brengen. 

Hoe is onze samenwerking gestart, waar stond je toen en waar sta je nu?  

Eind 2024 maakte ik de balans op en kreeg ik een meevaller, en aangezien ik van de symboliek van het nieuwe jaar houd was het qua timing perfect. Mijn zakelijke agenda is in januari en februari niet heel druk met fotoshoots dus dit zou het perfecte moment zijn. Ik voelde aan alles dat je me hierbij zou kunnen helpen om te kunnen groeien. De podcasts, jouw Instagramaccount en bijbehorende Fotolab Kiekie netwerk maakte dat ik je volgde en vertrouwen in je had. In het najaar had ik me aangemeld voor een van jouw 1:1 online kennismakingssessies.

Print Performance en Art Strategy was toen net in de kinderschoenen, en het leek wel iets voor mij, hoewel ik al besefte dat mogelijk niet alles uit het traject nodig zou hebben gezien mijn communicatie-achtergrond. Tijdens ons gesprek merkte ik dat je al snel begreep hoe ik in elkaar zat, waarom ik dit wilde, en ik voelde direct de helderheid, humor en menselijkheid die je uitstraalde. Toen die meeting zo organisch verliep, begon ik te denken dat een van jouw trajecten echt wel iets voor mij zou kunnen zijn. Jouw stories bleven me nieuwsgierig houden, dus als ik dat andersom zou kunnen leren...

Tijdens Art Strategy ging je niet voor een standaardoplossing, ook al zijn de modules generiek, je bent de atypische coach eigenlijk, we zouden samen kijken naar wat het beste bij mij zou passen. Dat sprak me enorm aan, niet standaard, maar wel effectief en met vaart. Wat ik ook prettig vond, was dat je niet constant op de klok keek, maar meer naar hoe het zich ontwikkelde. Ook na dat het eerste gesprek hielden we contact. Dankzij werktuigPPO kon een derde deel gesupport worden, wat voor mij als kleine creatieve ondernemer gunstig is. My 2025 Art Strategy past bij mij, met mijn achtergrond. Nu, amper twee maanden later, kan ik zeggen dat er een behoorlijke frisse wind door mijn onderneming en gedachtegoed is gegaan. Het heeft zeker alles even op zijn kop gezet – en jij was daar om me te helpen toen ik me overspoeld voelde – maar nu voelt alles zoveel meer in lijn met wat ik echt wilde doen. Vroeger was ik serieus bezig met fotografie en had ik veel kennis van communicatie, maar mijn 'fotografie-kindje' had meer aandacht nodig. Nu durf ik veel meer, weet ik dat ik nog beter mijn verhaal te verkopen en kan ik niet wachten om mijn prints te lanceren.

‘‘De lessen waren kort, maar de impact was groot. Het ging acuut borrelen om de vertaalslag te maken naar mijn eigen situatie. Essentieel voor een creatieve ondernemer/fotograaf die even wakker geschud mocht worden. ’’

Wat heb je toen anders gedaan en wat heb je toegepast?


Elke week stond er een nieuwe compacte module klaar in de Kiekie Academy, met nuchtere video's en teksten zonder poespas. De lessen waren kort, maar de impact was groot. Het ging acuut borrelen om de vertaalslag te maken naar mijn eigen situatie. Essentieel voor een creatieve ondernemer/fotograaf die even wakker geschud mocht worden. Als creatief én conceptdenker werkte die tweedeling soms tegen me, vooral bij het verkopen van mijn autonome beelden. Ik zette vaak onbewust het verkeerde in bij mijn eigen ontwikkeling. Van het schrijven van een artist statement tot het bepalen van een collectie met lancerings-strategie – bij elke nieuwe stap denk ik, wat past er nu bij mij? Welke foto's van de afgelopen jaren passen bij wat ik nu maak, en welke beelden blijven relevant, zelfs door de jaren heen? Wat is de lijn die ik wil doorzetten, welke foto's zou ik nog willen maken en hoe zorg ik ervoor dat die lijn benadrukt wordt?

Wat me opviel, was hoe snel blokkades verdwenen. Waar ik voorheen al eens een enquête had willen maken maar niet precies wist wat ik wilde vragen, creëerde ik nu simpelweg in een week een online vragenlijst (alleen al omdat mijn groepsgenoten het ook deden) en stuurde die met gemak naar mijn netwerk. Ik durfde mijn omgeving om hulp te vragen en kreeg ontzettend waardevolle feedback terug voor mijn onderneming. Mensen gingen echt los op de open vragen, zo fijn. Dit bevestigde voor mij dat mijn community de beste is en dat ik daar straks ook gerust fans zijn voor een van mijn nieuwe producten. Niet alleen prints, eigenlijk is mijn hele onderneming opgefrist.


Dat dit ook invloed heeft op mijn totale aanbod, voel ik nu vanzelfsprekend, maar kon eerder niet overzien, nu is het meteen meegenomen in mijn nieuwe concept. Voor anderen is het makkelijker te zien, maar nu begrijp en voel ik het verschil zelf. Het concept is duidelijk, maar voor buitenstaanders blijft het nog even een verrassing. Nu weet ik ook hoe ik het verhaal eromheen ga presenteren, hoe ik het ga opbouwen. Het wordt een cadeautje in plaats van een mededeling, en ik hoop dat mijn doelgroep er net zo blij mee is als ik.

Op welke resultaten ben je ontzettend trots op nu?

Het zou helpen als ik maar 1 discipline heb, maar dat zou niet bij mij passen. Alleen door alles te laten zien tegelijkertijd is veel, ook voor de kijker, mijn doelgroep. Nu besef ik dat dit een verkoop kan verstijven, ik ken het notabene uit mijn werk. Tijdens de sessies vond ik het best wel erg fijn met de gesplitste modules, maar het heeft me zeker ook wel eens overweldigd. Waar ik normaal dan zou verzuipen had ik nu een whatsappgroep, groepsgenoten, maar vooral jij die met me meekijk. Ik denk dat in onze groep het niveau nogal verschilde en dan is 1 maand kort om naar elkaar toe te komen als ieder een ander tempo heeft. Waar ik trots op ben is dat ik in beweging ben gebleven, ook als ik vastliep. Ik stuurde letterlijk mijn hersenspinsels en Canva moodboards met voorzichtige verbanden, maar jij kon ze benoemen als ik het even niet meer zag en jij zag hoe ik het meer kon verstevigen.

Het ging om hoe ik mijn vrije werk als kunstprints zou kunnen verkopen, maar het heeft ook veel meer verbondenheid nu met mijn portretten, de hele business zeg maar. Ik weet nu dat mijn lanceringen tof gaan zijn, ze kunnen heel compact worden, maar ik weet ook hoe het zou kunnen worden als het grootser wordt, met alle toeters en bellen, daar heb ik heel veel zin in.

‘‘Ik durf nu groter te denken zonder mezelf te verliezen ’’

Waarin heb je jezelf verrast afgelopen periode?

Iedereen doet de dingen op zijn eigen manier, volgens eigen patronen. Sommige patronen kun je veranderen, anderen mag je omarmen. Ik weet nu ook weer beter hoe mijn creativiteit werkt en durf te vertrouwen dat ik de juiste eindjes bij elkaar weet te brengen, waar ik voorheen nog wel eens in verzoop met alle opties en dan uiteindelijk maar niets deed uit angst om de verkeerde keus te maken. Of ik begon te bescheiden waardoor het een ander niet eens opviel. Mijn kleine onderneming is in deze korte tijd volwassen geworden, ik hou het in ieder geval niet meer klein, want ik durf nu groter te denken zonder mezelf te verliezen.

Welke dromen heb je nog voor je bedrijf?

Mijn droom is om het continue verder te ontwikkelen, steeds nieuwe combinaties te maken en die energie vast te houden om nieuw werk te blijven creëren en delen. Ik kan eigenlijk van alles uit mijn alledaagse omgeving aangrijpen om het verhaal te blijven vertellen, het put niet uit. Ook zie ik ook een toekomst voor me waarin ik mijn fotografie in verschillende vormen blijf presenteren, bijvoorbeeld via exposities, op locaties, wandelingen, en het ontdekken van kleur op ieders pad. Daarnaast zou het geweldig zijn om meer bedrijven en ondernemers te helpen bij het ontwikkelen van beelden voor hun visie en branding. Tegelijk wil ik echter rust en ruimte blijven maken voor het spontaan fotograferen, dat voor mij altijd een belangrijke bron van inspiratie is. En dan komt het verkopen vanzelf. 

Welke praktische tips heb je voor iedereen die dit leest over het creatieve ondernemerschap?


Laat anderen meedenken; een helicopterview is zoveel waardevoller. Als ondernemer of beeldmaker zit je vaak te dicht op de zaak. Neem echt even afstand en gun jezelf deze boostcamp. Intensief is het wel, hierbij een kleine waarschuwing, maar het is het helemaal waard!


Meer weten over Viviane:

Website: studioonthespot.nl

Wil je net als Viviane een heldere blik op je onderneming én weten hoe je met de juiste strategie jouw prints online kunt verkopen?

Neem contact met me op voor een kennismakingsgesprek en zet de eerste stap naar jouw succes!

Nienke Elenbaas

Nienke Elenbaas is een veelzijdige fotograaf die haar carrière begon met bruidsfotografie. Inmiddels heeft ze een indrukwekkend portfolio opgebouwd met opdrachten voor onder andere het Emma Kinderziekenhuis, het Scapino Ballet Rotterdam en de nationale overheid. Naast haar opdrachtwerk richt Nienke zich ook op autonoom werk, waarmee ze recentelijk genomineerd is voor de SO24 award van Dupho.

We spraken met Nienke over haar ervaringen tijdens de coaching en hoe dit haar heeft geholpen het afgelopen jaar

Wat wilde je graag bereiken met de coaching?

"Mijn grootste doelen waren het vergroten van mijn zelfvertrouwen, meer van mijn werk verkopen en beter begrijpen hoe ik Instagram en LinkedIn effectief kan inzetten. Ook wilde ik inzicht krijgen in de vraag: hoe verkoop je werk in edities en wat zijn daarin de beste keuzes?"

Waar liep je tegenaan voordat je aan mijn coaching begon?

"Ik had veel twijfels en onzekerheden. Ik liet mijn werk bijna nooit zien, omdat ik steeds dacht: ‘Wie zit er op mijn foto’s te wachten?’ Daarnaast had ik vaak een stemmetje in mijn hoofd dat zei: ‘Zijn de beelden die ik maak wel goed genoeg?’ Ik vond het ook lastig om te investeren in mezelf, omdat ik dacht: waar betaal ik het van en is het wel de moeite waard?"

"Er was daarnaast weinig openheid onder collega’s over hoe je het aanpakt. Ik miste echt een community, waardoor ik me soms behoorlijk alleen voelde."

Wat heb je tijdens de coaching geleerd of gedaan?

"Tijdens de coaching heb ik geleerd hoe ik mijn werk in de markt kan zetten en vooral hoe belangrijk het is om gewoon te doen en niet te veel na te denken. Ik heb geleerd dat het niet erg is als mensen je werk niet mooi vinden. Het proces heeft tijd nodig en vraagt doorzettingsvermogen, maar ik heb ook geleerd om van die reis te genieten."

"Ik ben gestart met open calls en ben gaan praten met mensen die mij verder konden helpen. Ook heb ik veel workshops bezocht, zoals de Photographers Day van Dupho. Dat heeft mijn netwerk enorm vergroot."

‘‘De coaching heeft me niet alleen meer zelfvertrouwen en zichtbaarheid gebracht, maar ook nieuwe kansen en connecties. Het is echt een investering in jezelf en je carrière’’

Wat heb je bereikt dankzij de coaching?

"Na de sessies heb ik aan meerdere bijzondere projecten meegedaan, zoals:

  • Women in Art: Mijn werk werd tentoongesteld op locaties zoals De Hallen, het Mercatorplein en Westerpark. Het waren prachtige ervaringen waarbij ik veel nieuwe fotografen ontmoette en bijzondere gesprekken had met bezoekers.

  • Exposities in Parijs en New York: Het was geweldig om mijn werk in het buitenland te zien hangen en daar interactie en feedback van het publiek te krijgen.

  • Singer Laren: Twee van mijn werken hebben in dit museum gehangen.

  • SO24 Award-nominatie van Dupho: Dit gaf me de kans om te dineren met curatoren en waardevolle nieuwe contacten te leggen.

  • PAF: Ik verkocht voor het eerst veel werk aan onbekenden, een enorme stap voor mij.

  • Open Call "New Vision": Ik won deze en mijn werk werd geëxposeerd bij Atelier K84.

  • Documentaire ‘Bewogen Bewegen’: Deze documentaire werd geselecteerd door Makers van Morgen en op tv uitgezonden."

Wat zou je tegen anderen willen zeggen die twijfelen over coaching?

"Ik had zelf ook twijfels, maar het heeft me ontzettend veel gebracht. Niet alleen meer zelfvertrouwen en zichtbaarheid, maar ook nieuwe kansen en connecties. Het is echt een investering in jezelf en je carrière."

elenbaasfotografie.nl

Benieuwd wat mijn coaching voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact met me op voor een kennismakingsgesprek en zet de eerste stap naar jouw succes!